Какво трябва да знаем за фасетите?


В моята практика е почти ежедневие да идват пациенти, които не харесват зъбите си на фронта. Те се притесняват от усмивката си и искат да я променят, като в същото време запазят естествените си зъби.

Такъв беше случаят с една млада дама, която имаше притеснения от усмивката си. Виждаше се стара металокерамична корона, която не беше естетична, а останалите зъби бяха доста изтрити и с начален кариес в шийките. Беше решена да ги промени и подобри.

Направихме проект, който тя одобри и решихме да действаме. Трябваше да се подходи внимателно и резултатът се получи естествен и нежен. Свалих старата коронка и на нейно място изработих нова прескерамична корона, а останалите зъби изпилих минимално и на тях направих три фасети.

Все още много хора не са напълно запознати с ефекта, който се постига с поставянето на фасети. Мнозина вероятно са чували, но им звучи екзотично и неясно. Затова реших да ви разкажа какво е необходимо и как се постига забележителен ефект, защото са едно много добро решение за подобряване на визията на предните зъби, ако ситуацията позволява.

1. Фасетите са тънки, прозрачни облицовки от керамика, които се залепят върху предната повърхност на зъба с цел да се подобри естетиката му. Важно е да се уточни, че не променят цвета с времето. 2. Изработват се върху живи зъби. Когато зъбът е мъртъв, се поставя корона. Изпиляването за фасета е изключително щадящо зъбите и не влияе негативно върху здравината им или върху тяхното здравословно състояние. Ако обаче изберете да си направите фасети, трябва да знаете, че това е необратим процес. Веднъж изпилен, зъбът ви никога не може да възстанови първоначалния си вид!

3. Фасетите са подходящи за хора с кариеси на предните зъби. Ако обаче твърде голяма част от зъба е разрушена от кариес, по-подходящо е да се направи корона. Възможно е да се направи комбинация от фасети и корони в една уста. Мъртвите зъби се обличат в корони (от чиста керамика), а зъбите, при които може да се постигне добър резултат с минимално изпиляване на предната част се прави фасета.

4. Фасетите не предизвикват отдръпване на венците. Венецът се отдръпва по свой си дневен ред, независимо дали има фасета или не. Фасетите обаче позволяват затваряне на междузъбни пространства, удължаване на зъбите и промяна на цвета им. Фасетите могат да коригират малки кривини в зъбната дъга. При по-големи изкривявания няма да е възможно по този начин да се направи корекцията (все пак фасетата предполага малко изпиляване). В такъв случай е по-добре да се обърнете към ортодонт.

5. Животът на фасетите е около 15 години. При правилно изпиляване и надеждно фиксиране, при добра грижа за хигиената от страна на пациента те биха запазили красивия си вид дълго време. Въпреки че не променят цвета си с времето, ръбчетата им и границите със зъба могат да се преоцветят. Затова е добре да избягвате оцветяващи храни и напитки и да се почиства плаката добре. Естествено, след изминаването на тези 15 години не се налага смяната им, ако всичко с тях е наред.

И накрая ще се върна отново на темата за хигиената. Много важна е добрата грижа за фасетата след циментирането й. Както и естествените зъби, зъбите с фасети трябва да се почистват старателно. Добре е пастата за зъби да не е абразивна. Избягвайте отхапването на много твърди храни, гризане на нокти, късане на конци със зъби, придържане на фиби между зъбите. Така може да се счупят. Не стискайте силно зъби, ако имате бруксизъм, трябва да се направи и носи шина по време на сън.

Аз съм много щастлива, че така може да се постигне забележителна промяна в устата. Вярвам, че съм ви помогнала да се убедите в ползите от фасетите, защото те наистина променят бързо и стабилно усмивката и самочувствието.

Мъж с оцветяване на горните зъби и междузъбни пространства

#фасети #корони #венци #металокерамика #керамика #ортодонт

Избрани
Последни
Архив
Ключови думи
Все още няма етикети.
Последвайте ни
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon