Каква вода за уста е подходяща за мен?


Най-честият въпрос, който ми задават пациентите е: Как да си поддържам зъбите здрави по-дълго време? Първият и най-естествен отговор е, че миенето на зъби е задължително. Четката и пастата са неотменими. Но ако искаме докрай да сме прецизни, е добре да използваме и вода за уста. Тя често се пренебрегва като част от ежедневната хигиена и бих казала – напълно незаслужено.

На пазара има богат избор от води за всекидневна употреба. Много от водите съдържат флуорни йони. Те се използват за превенция на кариес. Флуорните йони помагат за реминерализацията на зъба (заздравяват зъбния емайл) и препятстват полепването на микроорганизми, които са основната причина за възникване на кариес. Те не бива да се поглъщат (Parodontax за ежедневна употреба, Eludril Daily, Aquafresh, Lacalut Aktiv).

Ако сте от хората, които имат проблеми с венците, може да ползвате вода с хлорхексидин. Той има мощно антисептично действие и унищожава множество патогенни бактерии, вируси и спори в устната кухина. Такива води са подходящи за хора с гингивит, пародонтит, афти след екстракция на зъби, след поставяне на импланти. Задължителна обаче е предварителна е консултация със стоматолог. Хлорхексидинът има и нежелани ефекти: при продължителна употреба оцветява целите зъби, пломби и дори езика. Може да предизвика и промяна във вкусовите рецептори. Затова не е подходящ за всекидневна употреба. Използва се 1-2 седмици, докато отмине възпалението на венците (Eludril, Corsodyl, Septadin).

За любителите на натуралните продукти има препарати на билкова основа. Те съдържат етерни масла, прополис, феноли. Нямат силен антиплаков ефект, но имат силен противовъзпалителен ефект. Подходящи са при афти и стоматити.

Водите за уста не се препоръчват за деца, защото малчуганите могат я погълнат лесно. Съществуват обаче води, специално предназначени за деца и на опаковките им е описано за каква възрастова група са подходящи.

Естествено, най-добре е преди да подходите към избор на вода за уста да се посъветвате с нашите стоматолози, които ще ми ориентират най-добре коя е най-подходяща за вас.

#водазауста #кариес #хигиенанаустата #афти #гингивит #пародонтит

Избрани
Последни
Архив
Ключови думи
Все още няма етикети.
Последвайте ни
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon