Защо профилактиката на зъбите е по-ценна от лечението?


Когато човек е болен, се лекува. Започва се ходене по лекари и купуване на лекарства за десетки левове. Рядко хората се замислят какво биха могли да направят, за да не се стигне до там. Приемат заболяването за даденост, а не за нещо, от което са могли да се предпазят. С грижата за зъбите е същото. Но защо да не избегнем всичко това?

Хората са склонни да смятат, че болката в зъба идва от само себе си, като нещо неизбежно. Че така или иначе някой ден е щяло да се случи. Но това не е така. С няколко прости навици у дома и редовно посещение на зъболекар появата на проблеми по зъбите може да се забави.

Когато възникне кариес, вече е нарушена целостта на зъба. Има дупка. Тя се почиства и се запълва с подходящ материал. Но никой материал не е толкова съвършен като естествения зъб. А ако оставим зъба нелекуван, не след дълго се засяга нервът. Следват по-скъпи и по-досадни процедури. Всичко това струва време и пари и не на последно място има и биологична цена – губите целостта на зъба си.

Ето няколко прости съвета за лична профилактика на зъбите:

Миене на зъби. Звучи леко смешно, но нямате представа колко много хора не си мият зъбите или не го правят по два пъти на ден. Според ежегодното проучване на Oral Health Foundation един от четирима анкетирани казва, че не си мие зъбите два пъти дневно, включително 1/3 от мъжете. Според проучване на GFK в България само 33% от домакинствата купуват редовно четки за зъби, а едва 39% купуват редовно пасти за зъби. Броят на кариесите значително ще намалее, ако още от най-ранна детска възраст детето бъде научено да се грижи за зъбките си. Това включва почистване – грижливо с четка и паста два пъти дневно по три минути, а процедурата е напълно валидна и при възрастните.

Конците за зъби са задължителни в добавка към миенето на зъби. Те трябва да се ползват ежедневно. Според данните на Statistic Brain eдва 22% от американците ползват конци за зъби всеки ден. Четката не може да стигне до тесните междузъбни пространства, където се събират хранителни остатъци. Клечката за зъби не е препоръчителна, защото може да наранят венците.

Водата за уста е допълнително средство за профилактика, а на пазара има доста богат асортимент. Когато зъбите и венците са здрави, се ползват ежедневни води. Те пречат на задържането на плаката или помагат за по-лесното й почистване. Аз лично препоръчвам EludrilDAILY като един много добър вариант за ежедневна употреба. Според проучването на Oral Health Foundation само 31% от анкетираните използват вода за уста, а в България вероятно процентът е много по-нисък.

Редовно посещение при зъболекар. Добре е още от детска възраст детето да бъде научено да ходи на преглед на 6 месеца и този навик да остане за цял живот. Зъболекарят ще даде насока за хигиена и ще открие рано потенциален проблем. Със сигурност отделянето на 30 минути или час за преглед два пъти годишно ще ви струва много по-малко, отколкото посещението за кореново лечение на пулпит, например. То изисква няколко посещения при зъболекаря и струва много повече. Освен това зъболекарят ще ви препоръча каква хигиена да поддържате в следващата половин година. Така че най-добре е да се създаде навик.

Хранителен режим. Няма да ви изненадам, че цигарите и алкохолът също негативно и на оралната хигиена. Също така ще намалите значително зъбните си проблеми, ако се спазва по-добър хранителен режим. Храните с много захар и газираните напитки увеличават плаката, а сиренето, пилешкото, ядките предпазват емайла. Правилното хранене влияе положително не само на оралното ви здраве, но и на цялостния ви здраве статус. А една от любимите ми препоръки е да не се употребяват горещи и студени храни и напитки едновременно. Температурната разлика ще разбие зъбите ви по-бързо, отколкото ако употребявате храни и напитки със сходна температура.

Както виждате не се изисква много, за да предпазите зъбите си от усложнения и дори загуба. Необходимо е само да се изградят няколко прости навика и да се следват указанията на зъболекаря.

И не забравяйте, че колкото по-дълго запазите вашите естествени зъби, толкова по-добре.

Както виждате не се изисква много, за да предпазите зъбите си от усложнения и дори загуба. Само трябва да си изградите няколко прости навика и да следвате указанията на зъболекаря.


Избрани
Последни
Архив
Ключови думи
Все още няма етикети.
Последвайте ни
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon