sanoral banner
СанОрал Велико Търново
ул. Караминков 8
Велико Търново, 5000
тел: 0889 311 586, (062) 62 01 13
СанОрал София
ул. Ген. Кирил Ботев 5
ж.к. Мотописта, София, 1404
тел: 0888 977 029
 

Орална хигиена на бебето

 

Поздравления за новороденото бебе! Готови ли сте за поникването на първото зъбче? Следвайте тези насоки и вашето бебе ще има здрава усмивка през целия си живот!

Грижа за венците

Още преди да поникне първото зъбче, венците на бебето трябва да получат старателни грижи. След кърмене или хранене с биберон, навийте чиста и влажна кърпа или марля около пръста си и нежно избършете венците на бебето . Този ритуал не само почиства устата на кърмачето от полепнали храни, но и също създава първите навици за поддържане на добра орална хигиена.

Пробив на първото зъбче

При появата на първото зъбче на бебето е време да преминете към използване на четка за зъби. Съществуват два вида четки: четка с дълга дръжка, която вие и вашето бебе да може да държите заедно, и четка-напръстник, която слагате на вашия показалец. И в двата случая влакната на четката са меки и малко на брой.

На този етап паста за зъби не е необходима. Просто намокрете четката за зъби във вода преди миене. Ако вашето дете не реагира добре на използването на четка за зъби, не се отказвайте! Върнете почистването с влажна кърпа или марля за няколко месеца и след това опитайте четка отново. По време на никнене на временните зъби, вашето дете ще иска да дъвче абсолютно всичко - бебешката четка за зъби със залъгалга може да се превърне в любима играчка през този период.

Четкане с паста за зъби

Когато поникнат всички зъбки, може да започнете да слагате паста за зъби на четката. През първите три години не забравяйте да изберете паста без флуорид. Голямо количество флуорид може да бъде вредно за най-малките. На този етап се използва съвсем малко количество паста за зъби. От самото начало карайте детето да изплюва пастата след четкане, за да бъде подготвено за флуоридните пасти, които не трябва да се поглъщат.

Избягване на кариеси

Избягвайте да давате на вашето дете всякакви подсладени течности и газирани напитки. Дори захарта в плодовите сокове, адаптирано мляко и млякото (това важи и за кърмата) може да причини кариес. Затова редовното почистване на зъбчетата и венците е от жизненоважно значение. Уверете се, че бебето не си ляга с бутилка с биберон - подсладени напитки в продължителен контакт с зъбите са гаранция за развитие на кариес на ранното детсво, извествен още като биберонен кариес на млечните зъби.

Първо посещение при лекар по дентална медицина

Препоръчително е вашето бебе да бъде консултирано с лекар по дентална медицина около шест месеца след пробива на първото зъбче - обикновено около първия си рожден ден. Тъй като кариесът може да се развие и в най-малките зъби, колкото по-рано ни посетите, толкова по-малко вероятно е вашето дете да има проблеми. Специалистите в дентални центрове СанОрал ще открият първи признаци на заболявания в устната кухина на детето и ще ви консултират за най-добрите начини за грижа за зъбките му. Не забравяйте, че положителната нагласа за първото посещение при зъболекар ще се отрази възможно най-добре на детето и то ще се чувства комфортно при бъдещите профилактични прегледи.

Бъдете добър пример

Най-малките са експерти по имитирането и вие може да се възползвате от този талант, който е част от естестения процес на обучение. Четкайте зъбите и използвайте конци всеки ден, докато детето ви наблюдава и то интуитивно ще разбере значението на добрите навици от най-ранна възраст. Веднага щом детето прояви интерес, дайте му четка за зъби и го насърчете да мие зъбките с вас (ще намерите четки с къси и релефни дръжки, които са лесни за захващане от децата).

Повечето деца нямат необходимата мануалност за старателно почистване на собствените си зъби, докато не станат на 6-7 години, затова е важно да помагате на детето в почистването на зъбите. Използвайте различни тактики, за да направите четкането забавно: различен вкус пасти, четка с любим герой или песнични за миене на зъби.

Основната цел е да създадете стабилни навици за орална хигиена от най-ранна възраст, за да може детето ви да се радва на здрави венци и зъби цял живот!

 
Banner
Banner
Banner
Banner